Otizmde Beslenme Neden Önemli?

Geçmişte otizm zaman içinde önce ‘’kötü annelik’’, ilerleyen zamanlarda da genetik bir bozukluk olarak görülüyordu. Ancak görülme sıklığı giderek ve çok hızlı bir şekilde artınca genetikten ziyade çevresel etmenlerin kilit bir rol üstlendiği fark edildi

Otizmin beyni etkileyen sistemik bir bozukluk olduğu görüldü ve aslında bağırsak florasının bozulması ve HPA aksı dediğimiz beyin-bağırsak ekseninin bozulması ile karakterize olduğundan birtakım genleri de tetikleyebileceği anlaşıldı.

Otizmin davranışsal ve duygudurum semptomlarının altında bağışıklık, bağırsak fonksiyonu ve detoksifikasyon gibi vücut sistemlerindeki temel anormallikler vardır. Tedavide amacımız bu sistemlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlamaktır.

Bu çocuklarda sıklıkla;

  • Bağırsak hareketliliğinde kötü koku,
  • Kabızlık ve/veya ishal
  • Karında şişkinlik
  • Sık soğuk algınlığı veya kulak enfeksiyonu
  • Kuru cilt

gibi sistemin doğru çalışmadığını gösteren birtakım bulgular vardır.

Aynı şekilde çocuklarda öğrenme güçlüğünde, DEHB ve otizm’de pek çok davranışsal semptom mevcuttur. Bu çocuklarda ilaç kullanım oranı günden güne artmaktadır(uyarıcılardan psikotiklere, nöbet önleyici ilaçlara vs) HALBUKİ BAŞKA BİR YOL DAHA VAR…

Unutmayalım ki her otizmlide kök faktör olarak birbirinden ayrı genetik ya da tetikleyici etmenler vardır. Bunları doğru bir şekilde değerlendirerek bireye özgü tedaviler uygulamak gerekir.

Beslenmede bağırsak bütünlüğünü bozan şeker, gıda katkı maddeleri, gluten, süt, varsa gıda hassasiyetine yönelik besinler yaşantıdan çıkarılır. Vitamin, mineral ve yağ asidi eksiklikleri tedavi edilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ergenlik-ve-otizm
Ergenlik ve Otizm

Her çocuk için ergenlik dönemi kendi içinde özel bir dönemdir. Otizmli çocuklarda da …

Devamını Oku
otizm
Otizm Nedir?

Otizm dünyada sıklığı giderek artan bozukluklardandır. Ortalama yüz çocuktan birisind…

Devamını Oku